Lelie Rondvaart

Lelie Rondvaart

De historische binnenstad van Amsterdam is met zijn grachten, kanalen, de Amstel en het IJ, een unicum in de wereld. De stad wordt doorsneden door waterwegen, samen meer dan 100 kilometer in lengte. Het centrum is opgedeeld in ongeveer 90 eilanden die door 252 bruggen met elkaar verbonden zijn. In totaal telt de stad bijna 2.000 bruggen en viaducten.

De haven van Amsterdam, in de ’gouden’ 17e eeuw de grootste ter wereld, bracht grote rijkdom naar de stad. Aan de grachtengordel liet men het dan ook breed hangen. Zij aan zij staan in vol ornaat de stadspaleizen die de zichzelf feliciterende bovenklasse van weleer liet optrekken. Weelde die de tand des tijds opperbest heeft doorstaan en waar bezoekers zich, toen al, maar ook nu nog, vol bewondering aan vergapen.

Niet gek, voor wat ooit begon als een nederzetting van enkele hutten in een zompig moeras! Geen wonder dan ook, dat de combinatie van betoverende bouwkunst en bevaarbaar binnenwater navolging vond. Zoals in Giethoorn (het Amsterdam van het Oost’n) en Venetië (het Amsterdam van het Zuiden), plekken waar je evenzeer struikelt over de toeristen.

Terwijl dat helemaal niet nodig is. Die waterwegen liggen er immers niet voor niets. Vanaf het water kan je de stad bezien op een kalm kabbelend tempo, gezeten in een comfortabele zetel. Zonder van de sokken te worden gereden door voorbijrazend verkeer, flitsbezorgers en fietskoeriers.

Het is daarom, dat velen ervoor kiezen zich te laten rondvaren over voornoemde grachten. Wel de lusten, maar niet de lasten van een overvolle stad. Een tocht per rondvaartboot door de Amsterdamse grachtengordel is in Nederland de op één na populairste toeristische attractie, in bezoekersaantallen ternauwernood voorgegaan door dat andere sprookjeswonderland, de Efteling.

Lelie Rondvaart is één van de vele aanbieders van zulke vaartochten. De Lelie is een geregistreerd Varend Monument en Historisch Bedrijfsvaartuig. Een karakteristieke schuit die te huur is voor groepen tot 40 personen.